NAJLEPSZA FOLIA DO PRODUKCJI KISZONKI

Konserwuje skladniki naturalne pasz !

DLACZEGO WARTO STOSOWAĆ DODATKI DO KISZONKI?

Poniższy poradnik stanowi niezależne źródło wiedzy na temat rodzajów dodatków oraz ich stosowania w celu osiągnięcia najlepszej jakości belowanej kiszonki.

KONSERWOWANIE ZIELONKI – PODSTAWOWE INFORMACJE

Bakterie kwasu mlekowego występujące na zielonce zamieniają sacharydy na kwas mlekowy, dzięki czemu pokos zostaje zakonserwowany jako kiszonka. Niestety większość występujących na kiszonce bakterii hamuje fermentację lub powoduje przemianę sacharydów w niepożądane produkty końcowe. Często obserwujemy następujące przypadki:

- większa część sacharydów zostaje zużyta i przetworzona na niepożądane zawiązki chemiczne, takie jak: octany, sole kwasu masłowego lub etanol

- proteiny zostają rozłożone do wolnych aminokwasów, aminów, amidów i amoniaku

- zmniejszona wartość odżywcza i przyswajalność paszy

JAK DZIALAJĄ DODAKI DO KISZONKI?

Dodatki do kiszonki  są skomponowane tak aby zdominować florę bakteryjną zielonki lub wręcz całkowicie zahamować jej rozwój. Dzięki temu:

- otrzymujemy dobrze zakonserwowaną kiszonkę, odporną na różne warunki pogodowe. Brak dodatków może spowodować, że kiszonka stanie się niestawialna dla bydła

- przy dobrych warunkach pogodowych otrzymujemy kiszonkę o wyższej niż standardowa wartości odżywczej.

CO WYNIKA Z BADAŃ?

Badania prowadzone przez Uniwersytet Aberystwyth w Wielkiej Brytanii dowodzą, że stosując odpowiednie dodatki otrzymujemy kiszonkę o wyższej jakości:

- 6 prób dla krów mlecznych dowiodło, że po zastosowaniu dodatków, przyswajalność kiszonki wzrosła średnio o 7% a przyrost masy żywej inwentarza aż o 24%

- podobne wyniki osiągnięto przy próbach z pogłowiem.

KIEDY STOSOWAĆ DODATKI DO KISZONKI?

- gdy warunki pogodowe są sprzyjające, pokos jest dobrej jakości a skarmiane bydło to wysokowydajne bydło mleczne, szybko przybierające na masie bydło rzeźne lub ciężarne owce

- przy deszczowej pogodzie, gdy ryzyko skażenia gleby jest wysokie

- zawsze przy zakiszaniu roślin strączkowych, takich jak: lucerna czy czerwona koniczyna

 

KIEDY NIE WARTO STOSOWAĆ DODATKÓW DO KISZONKI?

Gdy warunki pogodowe są dobre ale pokos jest słabej jakości. W tym przypadku zielonka będzie dobrze fermentować i będzie dobrze strawialna ale z powodu słabej wartości odżywczej, koszt zastosowania dodatków nie zwróci się w postaci zwiększonej produktywności paszy.

RODZAJE DODATKÓW DO KISZONIKI DOSTĘPNYCH NA RYNKU

- inokulanty homo-fermentatywne zawierające szczepy bakterii z gatunków : Lactobacillus plantarum, Pediococcius oraz Lactoccus. Te inokulanty silnie wzmagają fermentację przez produkcję kwasu mlekowego. W efekcie otrzymujemy szybki spadek odczynu pH kiszonki do 4, co zapobiega rozkładaniu się protein i sacharydów na niepożądane związki chemiczne

- inokulanty hetero-fermentatywne zawierające szczepy bakterii z gatunków: Lactobacillus buchneri oraz Lactobacillus brevi. Produkują one mieszankę kwasu mlekowego i kwasu octowego. Odznaczają się słabszą fermentacją niż inokulanty homo-fermentatywne ale są przydatne do blokowania rozwoju pleśni i drożdży paszowych

- produkty mieszane składają się z inokulantów homo-fermentatywnych z dodatkiem sorbentów i/lub soli benzoesanowych. Zawarty w nich inokulant gwałtownie wzmaga fermentację a sole blokują rozwój pleśni i drożdży paszowych

- kwasy i sole kwasów (głownie kwas mrówkowy i propionowy oraz ich sole). Substancje te bezpośrednio zakwaszają zielonkę przy dawkowaniu 3 – 4 litrów na tonę.  Całkowicie blokują rozwój jakiejkolwiek flory mikrobiologicznej. Są one drogie w użyciu i żrące, maja jednak zastosowanie przy złych warunkach pogodowych, gdy skażenie gleby jest wysokie.

PODSUMOWANIE    

     1. Przy słabych warunkach atmosferycznych, do wyprodukowania kiszonki z traw lub koniczyny należy dostarczyć milion bakterii na gram pokosu aby zdominować florę bakteryjną. Należy pamiętać, że nie każdy inokulant pozwala na osiągnięcie takich wyników.

     2. Przy odpowiednim gospodarowaniu kiszonką, między innymi stosowaniu 6 warstw folii do zawijania beli oraz odpowiednim składowaniu, dodatki przeciwpleśniowe nie są w ogóle wymagane.

     3. Dodatki nie zamieniają słabego pokosu w dobry, pomogą natomiast z dobrego pokosu wyprodukować wysokiej klasy kiszonkę. Nie należy ich traktować jako zamiennik dobrych praktyk przy produkcji paszy.

 

  WRÓĆ DO PODRĘCZNIKA

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

 

POLITYKA PLIKÓW COOKIE

 

 

 

CZYM SĄ PLIKI COOKIE

 

 

 

Ciasteczka (ang. cookies) to niewielkie pliki, zapisywane i przechowywane na twoim komputerze, tablecie lub smartphonie podczas gdy odwiedzasz różne strony w internecie. Ciasteczko zazwyczaj zawiera nazwę strony internetowej, z której pochodzi, „długość życia” ciasteczka (to znaczy czas jego istnienia), oraz przypadkowo wygenerowany unikalny numer służący do identyfikacji przeglądarki, z jakiej następuje połączenie ze stroną internetową.

 

 POLITYKA PLIKÓW COOKIE 

 

1. W związku z udostępnianiem zawartości serwisu internetowego silobale.pl stosuje się  tzw. cookies, tj. informacje zapisywane przez serwery na urządzeniu końcowym użytkownika, które serwery mogą odczytać przy każdorazowym połączeniu się z tego urządzenia końcowego, może także używać innych technologii o funkcjach podobnych lub tożsamych z cookies. W niniejszym dokumencie, informacje dotyczące cookies mają zastosowanie również do innych podobnych technologii stosowanych w ramach naszych serwisów internetowych. Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu internetowego silobale.pl. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę domeny serwisu internetowego, z którego pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

 

2. Pliki cookies wykorzystywane są w celu: dostosowania zawartości stron serwisu internetowego do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika serwisu internetowego i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb, tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości, utrzymania sesji użytkownika serwisu internetowego (po zalogowaniu), dzięki której użytkownik nie musi na każdej podstronie serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła, dostarczania użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

 

3. W ramach serwisu internetowego silobale.pl możemy stosować następujące rodzaje plików cookies: "niezbędne" pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach serwisu internetowego, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach serwisu, pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach serwisu, pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych serwisu, "funkcjonalne" pliki cookies, umożliwiające "zapamiętanie" wybranych przez użytkownika ustawień i personalizację interfejsu użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp., "reklamowe" pliki cookies, umożliwiające dostarczanie użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań. 

 

4. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym użytkownika. Użytkownicy serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu użytkownika serwisu internetowego. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Niedokonanie zmiany ustawień w zakresie cookies oznacza, że będą one zamieszczone w urządzeniu końcowym użytkownika, a tym samym będziemy przechowywać informacje w urządzeniu końcowym użytkownika i uzyskiwać dostęp do tych informacji.

 

5. Wyłączenie stosowania cookies może spowodować utrudnienia korzystanie z niektórych usług w ramach naszych serwisów internetowych, w szczególności wymagających logowania. Wyłączenie opcji przyjmowania cookies nie powoduje natomiast braku możliwości czytania lub oglądania treści zamieszczanych w serwisie internetowym silobale.pl z zastrzeżeniem tych, do których dostęp wymaga logowania.

 

6. Pliki cookies mogą być zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu internetowego silobale.pl, a następnie wykorzystywane przez współpracujących z serwisem reklamodawców, firmy badawcze oraz dostawców aplikacji multimedialnych.