NAJLEPSZA FOLIA DO PRODUKCJI KISZONKI

Konserwuje skladniki naturalne pasz !

WYTWARZANIE KISZONKI Z DRUGIEGO POKOSU

Podobnie jak w innych dziedzinach, najlepsze wyniki produkcji kiszonki z drugiego pokosu można uzyskać przestrzegając kilku głównych praktycznych porad.

Pierwsza rada jest następująca: przygotowanie do drugiego pokosu rozpoczyna się zaraz po pierwszym koszeniu.

PZRYGOTOWANIE GLEBY I PASZA

Aby wyprodukować najwyższej jakości kiszonkę przy minimalnych stratach, optymalnym wykorzystaniu przez zwierzęta i wysokim potencjale produkcyjnym, rolnicy powinni rozpocząć przygotowywanie gleby i paszy zaraz po koszeniu.

Czynności te obejmują trzy etapy.

ETAP I

- jeśli dokładnie zebranie po pierwszym pokosie nie było możliwe i na polu pozostała trawa, warto ją usunąć przed rozpoczęciem odrastania

- wynika to z tego, że trawa taka prawdopodobnie zgnije, przez co zwiększy się stężenie niepożądanych bakterii i grzybów, a przez to nasili się ryzyko słabej fermentacji kiszonki lub zwiększy podatność kiszonki na rozwój pleśni. Najłatwiejszą metodą usunięcia pozostałej paszy jest wypasanie bydła lub owiec na polu przez dzień lub dwa po zebraniu pierwszego pokosu.

ETAP II

- należy sprawdzić czy powierzchnia gruntu jest równa i nie pozostały nierówności oraz usunięto wszystkie krety i kretowiska. Dzięki temu zmniejszy się ryzyko zanieczyszczenia glebą drugiego pokosu.

ETAP III

- zastosować odpowiednią dawkę nawozu w celu poprawy wzrostu roślin – należy unikać przenawożenia, ponieważ w takim przypadku w zielonce przy koszeniu będzie znajdowała się znaczna ilość rozpuszczalnego azotu niebiałkowego, co zmniejszy wydajność fermentacji kiszonki, a wskutek tego – pogorszy się jakość kiszonki

- warto zauważyć, że z reguły nie należy przekraczać dawki 2,5 kg N/ha dla każdego dnia od pierwszego pokosu do planowanej idealnej daty koszenia, ponieważ jest to maksymalna dawka, którą rośliny mogą wykorzystać w warunkach idealnych. Więcej informacji dotyczących stosowania nawozów podano w broszurze nr 2 Utrzymanie gleby do wytwarzania kiszonki w tym podręczniku.

 

Po tych zabiegach można już tylko odpoczywać i patrzeć, jak trawa rośnie.

Ponieważ w przygotowanie pola i roślin do drugiego pokosu włożyliśmy swój czas i pracę, niezbędna jest podobna staranność przy zbiorze.

 

ZBIÓR

Kolejnym zasadniczym etapem jest koszenie w  odpowiednim momencie, tak by zapewnić najwyższą wartość odżywczą przy zbiorze:

- 4 do 5 tygodniu po pierwszym koszeniu należy skontrolować rośliny, aby stwierdzić, u jakiej części rozpoczęło się kwitnienie. W zależności od gatunki i odmiany roślin oraz warunków pogodowych między pierwszym a drugim pokosem, zmienia się data kłoszenia roślin w uprawie

- w przypadku dużej ilości kiszonki w belach czas koszenia zależy od wzrostu roślin. Najlepiej, jeśli koszenie prowadzi się w czasie, gdy nie więcej niż 50% roślin rozpoczęło kłoszenie, ponieważ wtedy wartość wskaźnika D jest wysoka – podobnie jak zawartość białka i cukrów.  Moment ten następuje zazwyczaj po 6 tygodniach odrastania, warto jednak kontrolować rośliny w ciągu 2 tygodni poprzedzających, ponieważ rośliny mogą kłosić się wcześniej niż zwykle. Więcej informacji dotyczących koszenia podano w broszurze nr 3 Koszenie do wytwarzania kiszonki w belach w tym podręczniku.

Kiedy zbliża się czas zbioru, istotne są następujące kwestie:

- należy kosić, kiedy rośliny są suche (po wyschnięciu rosy, najlepiej na koniec dnia przy słonecznej pogodzie)

- wysokość koszenia powinna wynosić 5 – 10 cm. Jeśli powierzchnia gleby na to pozwala, należy obniżyć wysokość koszenia, jeśli zaś nie – należy rozważyć zwiększenie wysokości. Zbyt mała wysokość zwiększa ryzyko zanieczyszczenia glebą, ale także zwiększa czas regeneracji roślin i ponownego wzrostu, przez co zmniejsza się wielkość zbiorów w roku

- rozłożyć pokos na możliwie największej powierzchni zaraz po koszeniu, aby schnięcie następowało szybciej

- podsuszać trawę przez maksymalnie 30 godzin, zaś rośliny strączkowe przez dwa dni. Nadmierne przesuszanie zwiększa straty suchej masy na polu i zmniejsza wartość odżywczą paszy

- najlepiej jest formować bele za pomocą prasy z sieczkarnią, która zwiększa gęstość beli, a dzięki temu zmniejsza zawartość w nich tlenu i przyspiesza fermentację

- zastosować dodatki kiszonkarskie

- po uformowaniu beli najlepiej przewieźć je na miejsce składowania, a następnie owinąć 6 warstwami folii wysokiej jakości; przechowywać zapewniając odpowiednie warunki

- w końcu zakryć bele siatką, aby nie dopuścić do uszkodzenia przez ptaki i niszczyć szkodniki.

 

Dzięki wszystkim tym czynnościom można uzyskać kiszonkę wysokiej jakości, ostatnim punktem jest więc jak najlepsze wykorzystanie paszy przez zbadanie jakości kiszonki i mieszanie rożnych odpowiednich pasz i koncentratów, zgodnie z wymaganiami zwierząt hodowlanych: w ten sposób możliwe jest maksymalne zwiększenie potencjału produkcji zwierzęcej dzięki własnej kiszonce w belach.

  WRÓĆ DO PODRĘCZNIKA

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

 

POLITYKA PLIKÓW COOKIE

 

 

 

CZYM SĄ PLIKI COOKIE

 

 

 

Ciasteczka (ang. cookies) to niewielkie pliki, zapisywane i przechowywane na twoim komputerze, tablecie lub smartphonie podczas gdy odwiedzasz różne strony w internecie. Ciasteczko zazwyczaj zawiera nazwę strony internetowej, z której pochodzi, „długość życia” ciasteczka (to znaczy czas jego istnienia), oraz przypadkowo wygenerowany unikalny numer służący do identyfikacji przeglądarki, z jakiej następuje połączenie ze stroną internetową.

 

 POLITYKA PLIKÓW COOKIE 

 

1. W związku z udostępnianiem zawartości serwisu internetowego silobale.pl stosuje się  tzw. cookies, tj. informacje zapisywane przez serwery na urządzeniu końcowym użytkownika, które serwery mogą odczytać przy każdorazowym połączeniu się z tego urządzenia końcowego, może także używać innych technologii o funkcjach podobnych lub tożsamych z cookies. W niniejszym dokumencie, informacje dotyczące cookies mają zastosowanie również do innych podobnych technologii stosowanych w ramach naszych serwisów internetowych. Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu internetowego silobale.pl. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę domeny serwisu internetowego, z którego pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

 

2. Pliki cookies wykorzystywane są w celu: dostosowania zawartości stron serwisu internetowego do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika serwisu internetowego i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb, tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości, utrzymania sesji użytkownika serwisu internetowego (po zalogowaniu), dzięki której użytkownik nie musi na każdej podstronie serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła, dostarczania użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

 

3. W ramach serwisu internetowego silobale.pl możemy stosować następujące rodzaje plików cookies: "niezbędne" pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach serwisu internetowego, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach serwisu, pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach serwisu, pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych serwisu, "funkcjonalne" pliki cookies, umożliwiające "zapamiętanie" wybranych przez użytkownika ustawień i personalizację interfejsu użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp., "reklamowe" pliki cookies, umożliwiające dostarczanie użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań. 

 

4. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym użytkownika. Użytkownicy serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu użytkownika serwisu internetowego. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Niedokonanie zmiany ustawień w zakresie cookies oznacza, że będą one zamieszczone w urządzeniu końcowym użytkownika, a tym samym będziemy przechowywać informacje w urządzeniu końcowym użytkownika i uzyskiwać dostęp do tych informacji.

 

5. Wyłączenie stosowania cookies może spowodować utrudnienia korzystanie z niektórych usług w ramach naszych serwisów internetowych, w szczególności wymagających logowania. Wyłączenie opcji przyjmowania cookies nie powoduje natomiast braku możliwości czytania lub oglądania treści zamieszczanych w serwisie internetowym silobale.pl z zastrzeżeniem tych, do których dostęp wymaga logowania.

 

6. Pliki cookies mogą być zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu internetowego silobale.pl, a następnie wykorzystywane przez współpracujących z serwisem reklamodawców, firmy badawcze oraz dostawców aplikacji multimedialnych.