NAJLEPSZA FOLIA DO PRODUKCJI KISZONKI

Konserwuje skladniki naturalne pasz !

ROŚLINY MOTYLKOWE JAKO UPRAWY POD KISZONKĘ

Pasza zakiszana w belach może powstać z wielu gatunków roślin. Ważne jest aby pamiętać, że różne rodzaje kiszonki wymagają innych procedur przygotowania. Rośliny motylkowe są niezwykle wartościowe pod kątem kiszonki, rolnicy mogą jednak napotkać na pewne trudności wybierając je jako podstawę paszy. Niniejsza broszura zawiera zestaw porad, które pomogą rolnikowi zmaksymalizować korzyści wynikające z zakiszania roślin motylkowych.

Pasze oparte na roślinach motylkowych są podstawą żywienia bydła w większości krajów na świecie. Dzieje się tak głownie dzięki ich zdolności do wiązania wolnego azotu z gleby przez bakterie obecne w brodawkach korzeniowych.

Pomimo tych niezwykle korzystnych właściwości, uprawa roślin motylkowych w Północnej Europie ulega dużemu spadkowi, głownie ze względu na dostęp do tanich nawozów azotowych. Jednakże, w obecnych warunkach ekonomicznych rolnicy szukają oszczędności Ronie w kwestii nawozów, w związku z tym rośliny motylkowe ponownie zyskują na popularności. Ich uprawa odciąża budżet gospodarstwa równocześnie poprawiając jego produktywność.

KORZYŚCI Z UPRAW ROŚLIN MOTYLKOWYCH W GOSPODARSTWACH PRODUKCJI MLECZNEJ ORAZ MIĘSNEJ

- niezależność od sztucznych nawozów (tabela 1)

- zwiększony udział białka w paszy

- zwiększona konsumpcja paszy przez bydło

- zwiększoną produktywność gospodarstwa

 

TABELA 1 – PORÓWNANIE KOSZTÓW UPRAW KONICZYNY I TRAWY

 

Koszt/ha/rocznie

300 kg mniej nawozów azotowych

260 zł

500 kg więcej nawozów wapniowych

450 zł

80 kg więcej nawozów potasowych (K2O)

120 zł

Dodatkowy środek chwastobójczy

98 zł

Dodatkowy koszt nasion

74 zł

Potencjalne oszczędności roczne ha/rocznie

1002 zł

 

NAJKORZYSTNIEJSZE GATUNKI ROŚLIN MOTYLKOWYCH

- czerwona koniczyna (Trofoliorum pratense)

- lucerna (Medicago sativa)

- rutwica lekarska (Galega orientalis)

- lotos (Lotus corniculatus)

- biała koniczyna (Trifoliorum repens)

 

Przed podjęciem decyzji, który gatunek będzie najkorzystniejszy warto jest wziąć pod uwagę lokalne uwarunkowania glebowe. Czerwona koniczyna oraz lucerna to najpopularniejsze gatunki roślin motylkowych na całym świecie.

 

DLACZEGO WARTO STOSOWAĆ CZERWONĄ KONICZYNĘ I LUCERNĘ?

- są to gatunki dające wysokie plony (około 13 ton suchej masy SM/ha/rocznie porównywalnie do upraw włoskiego rajgrasu nawożonego 350 kg azotu N/ha) (wykres 1)

- zwiększona przyswajalność paszy (średnio o 20% większa niż w przypadku traw)

- niskonakładowa produkcja białka (16 22% zawartości suchej masy)

- łatwiejsza strawialność

- lucerna jest znacznie bardziej odporna na susze niż trawa

- poprawienie wydajności mlecznej oraz mięsnej krów

- poprawienie jakości poprzez wzrost żyzności i przewietrzenia gleb

- zmniejszenie zapotrzebowania na zakup koncentratów paszowych

- dłuższy okres pokosu niż u traw

- może być stosowana na przemian z rajgrasem.

 

WYKRES 1 – ZAWARTOŚĆ SUCHEJ MASY. TRAWY I ROŚLINY MOTYLKOWE

                                                        TONY SM/ha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  MOŻLIWOŚCI ZASIEWU

- zasiew bezpośredni i walcowanie

- rozrzut i walcowanie

- zabronować pole po pierwszym pokosie i rozrzucić nasiona

- nie ma potrzeby głębokiego orania, maksymalnie 1,5 cm

- pH gleby 6.0

- współczynnik fosforu P i potasu K na poziomie 7,3 kg/ha czerwona koniczyna + 21,6 kg/ha włoski lub hybrydowy rajgras

WYPAS

- zaplanuj wypasy ostrożnie tak aby uniknąć powstawania gołych placów na polu

- pasze opartą na roślinach motylkowych warto wprowadzać stopniowo, nie, gdy bydło jest głodne. Nadmierne i zbyt szybkie spożycie może grozić wzdęciami

- nie karm ciężarnych owiec na 6 tygodni przed i po porodach

- wykorzystaj jesienne pokosy by tuczyć owce.

  WRÓĆ DO PODRĘCZNIKA

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

 

POLITYKA PLIKÓW COOKIE

 

 

 

CZYM SĄ PLIKI COOKIE

 

 

 

Ciasteczka (ang. cookies) to niewielkie pliki, zapisywane i przechowywane na twoim komputerze, tablecie lub smartphonie podczas gdy odwiedzasz różne strony w internecie. Ciasteczko zazwyczaj zawiera nazwę strony internetowej, z której pochodzi, „długość życia” ciasteczka (to znaczy czas jego istnienia), oraz przypadkowo wygenerowany unikalny numer służący do identyfikacji przeglądarki, z jakiej następuje połączenie ze stroną internetową.

 

 POLITYKA PLIKÓW COOKIE 

 

1. W związku z udostępnianiem zawartości serwisu internetowego silobale.pl stosuje się  tzw. cookies, tj. informacje zapisywane przez serwery na urządzeniu końcowym użytkownika, które serwery mogą odczytać przy każdorazowym połączeniu się z tego urządzenia końcowego, może także używać innych technologii o funkcjach podobnych lub tożsamych z cookies. W niniejszym dokumencie, informacje dotyczące cookies mają zastosowanie również do innych podobnych technologii stosowanych w ramach naszych serwisów internetowych. Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu internetowego silobale.pl. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę domeny serwisu internetowego, z którego pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

 

2. Pliki cookies wykorzystywane są w celu: dostosowania zawartości stron serwisu internetowego do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika serwisu internetowego i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb, tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości, utrzymania sesji użytkownika serwisu internetowego (po zalogowaniu), dzięki której użytkownik nie musi na każdej podstronie serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła, dostarczania użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

 

3. W ramach serwisu internetowego silobale.pl możemy stosować następujące rodzaje plików cookies: "niezbędne" pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach serwisu internetowego, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach serwisu, pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach serwisu, pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych serwisu, "funkcjonalne" pliki cookies, umożliwiające "zapamiętanie" wybranych przez użytkownika ustawień i personalizację interfejsu użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp., "reklamowe" pliki cookies, umożliwiające dostarczanie użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań. 

 

4. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym użytkownika. Użytkownicy serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu użytkownika serwisu internetowego. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Niedokonanie zmiany ustawień w zakresie cookies oznacza, że będą one zamieszczone w urządzeniu końcowym użytkownika, a tym samym będziemy przechowywać informacje w urządzeniu końcowym użytkownika i uzyskiwać dostęp do tych informacji.

 

5. Wyłączenie stosowania cookies może spowodować utrudnienia korzystanie z niektórych usług w ramach naszych serwisów internetowych, w szczególności wymagających logowania. Wyłączenie opcji przyjmowania cookies nie powoduje natomiast braku możliwości czytania lub oglądania treści zamieszczanych w serwisie internetowym silobale.pl z zastrzeżeniem tych, do których dostęp wymaga logowania.

 

6. Pliki cookies mogą być zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu internetowego silobale.pl, a następnie wykorzystywane przez współpracujących z serwisem reklamodawców, firmy badawcze oraz dostawców aplikacji multimedialnych.