NAJLEPSZA FOLIA DO PRODUKCJI KISZONKI

Konserwuje skladniki naturalne pasz !

DLACZEGO LEPIEJ WYBRAĆ KISZONKĘ W DUŻYCH BELACH?

 

ZASADY WYTWARZANIA KISZONKI

Wytwarzanie kiszonki ma na celu zabezpieczenie i przechowywanie substancji odżywczych w zielonce dzięki bakteriom kwasu mlekowego, które powodują szybką fermentację w warunkach beztlenowych i minimalizują od zbiorów do skarmienia. Niezależne od wykorzystywanej technologii zakiszanie i główne funkcje systemu przechowywania polegają na odcięciu dopływu powietrza podczas kiszenia oraz przy magazynowaniu kiszonki.

Na proces fermentacji i straty przy magazynowaniu znaczny wpływ mają szybkość zbioru, zawartość wilgoci, wysokość koszenia i zagęszczenie. Dzięki skutecznej fermentacji pasza jest zazwyczaj smaczniejsza i łatwiej strawna. Ułatwia to uzyskanie maksymalnego spożycia suchej masy przez zwierzęta hodowlane, co zwykle skutkuje wyższą mlecznością lub przyrostem wagi.

ZALETY

- mniejsza zależność od warunków pogodowych

- jakość kiszonki w dużych belach może dorównać kiszonce w pryzmie, a nawet ją przewyższyć, jeśli postępuje się  właściwie

- niższe straty wskutek psucia się powodowanego przez bakterie tlenowe w porównaniu z kiszeniem w pryzmie

- łatwa gospodarka i skarmianie (można podawać rożne ilości kiszonki w zależności od zapotrzebowania

- dopasowana dieta: kiszonkę w belach łatwo zmieszać z innymi paszami  zgodnie z wymaganiami pokarmowymi różnych zwierząt hodowlanych w gospodarstwie

- doskonałe do konserwowania nadwyżki trawy i trawy zebranej jesienią

- niższe straty suchej masy podczas produkcji i magazynowania (<5-10%) w porównaniu z kiszeniem w pryzmie

- elastyczny system magazynowania: bele można przechowywać na polu lub łatwo transportować do każdego punktu gospodarstwa

- ograniczone nakłady inwestycyjne, niskie koszty transportu i magazynowania

- niskie zagrożenie zanieczyszczeniem, brak wycieku płynów, jeśli bele właściwie opakowano folią, w przypadku o zawartości beli o wysokiej zawartości suchej masy

- nadwyżkę można sprzedać – źródło dochodu w gospodarstwie

WADY

- wysokie koszty jednostkowe

- nie nadają się do kiszonek o dużej zawartości wilgoci

- pracochłonność / czas przy skarmianiu

- podatność na uszkodzenie przy niewłaściwym postępowaniu

- koszty utylizacji tworzyw sztucznych i godność z przepisami dotyczącymi odpadów

 

JAK MAKSYMALNIE WYKORZYSTAĆ KISZONKĘ W DUZYCH BELACH – WSKAZÓWKI

ZBIÓR

- koszenie prowadzić po wyschnięciu rosy, w okresie kłoszenia lub tworzenia wiechy gatunku dominującego

- unikać zanieczyszczenia gleby, nie ustawiać noży lub motowidła zbyt nisko

- wysokość koszenie 5-10 cm, w zależności od ryzyka zanieczyszczenia glebą

- szybkie podsuszanie do zawartości suchej masy 35-55%, nie dłużej niż 24 godz. w przypadku trawy i

48 godz. w przypadku strączkowych, takich jak lucerna i koniczyna czerwona

- rozrzucać zbiór na możliwie największej powierzchni w ciągu 1 godz. od skoszenia

- zastosować dodatek w celu kontroli fermentacji i zmniejszenia strat po zakiszeniu

FORMOWANIE BEL

- rozdrobić kiszonkę w celu uzyskania większego zagęszczenia i lepszej dostępności substratów – docelowo 200 – 220 kg suchej masy na m3

- zastosować dodatki kiszonkarskie, jeśli trzeba i zgodnie z przeznaczeniem paszy

- możliwie najszybciej owinąć  bele w miejscu przechowywania stosując folię wysokiej jakości z naciągiem wstępnym 55-70%

- stosować minimum 6 warstw (kiszonka dla krów) w celu lepszego zabezpieczenia przed uszkodzeniem i ochrony przed dostępem powietrza

- aby zmniejszyć nagrzewanie powierzchni beli i zmniejszyć ryzyko zepsucia, najlepiej stosować folię zieloną lub białą

POSTĘPOWANIE I PZRECHOWYWANIE

- wszelkie operacje z belami należy prowadzić bardzo ostrożnie i ograniczyć je, aby nie uszkodzić folii, co mogłoby doprowadzić do zepsucia kiszonki

- w przypadku kiszonki mokrej (<25% suchej masy) ostrożnie ustawiać bele na podstawie jedną warstwą; w przypadku kiszonki o zawartości suchej masy >35% można układać w trzech warstwach

- bele przechowywać w odległości minimum 10 m od cieków wodnych

- bele pokryć od góry w celu zabezpieczenia przed uszkodzeniami przez  ptaki i gryzonie

- kontrolować miejsce przechowywania beli, aby ograniczyć możliwość ich uszkodzenia, a wskutek tego dostępu powietrza

  WRÓĆ DO PODRĘCZNIKA

 

 

 

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

 

POLITYKA PLIKÓW COOKIE

 

 

 

CZYM SĄ PLIKI COOKIE

 

 

 

Ciasteczka (ang. cookies) to niewielkie pliki, zapisywane i przechowywane na twoim komputerze, tablecie lub smartphonie podczas gdy odwiedzasz różne strony w internecie. Ciasteczko zazwyczaj zawiera nazwę strony internetowej, z której pochodzi, „długość życia” ciasteczka (to znaczy czas jego istnienia), oraz przypadkowo wygenerowany unikalny numer służący do identyfikacji przeglądarki, z jakiej następuje połączenie ze stroną internetową.

 

 POLITYKA PLIKÓW COOKIE 

 

1. W związku z udostępnianiem zawartości serwisu internetowego silobale.pl stosuje się  tzw. cookies, tj. informacje zapisywane przez serwery na urządzeniu końcowym użytkownika, które serwery mogą odczytać przy każdorazowym połączeniu się z tego urządzenia końcowego, może także używać innych technologii o funkcjach podobnych lub tożsamych z cookies. W niniejszym dokumencie, informacje dotyczące cookies mają zastosowanie również do innych podobnych technologii stosowanych w ramach naszych serwisów internetowych. Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu internetowego silobale.pl. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę domeny serwisu internetowego, z którego pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

 

2. Pliki cookies wykorzystywane są w celu: dostosowania zawartości stron serwisu internetowego do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika serwisu internetowego i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb, tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości, utrzymania sesji użytkownika serwisu internetowego (po zalogowaniu), dzięki której użytkownik nie musi na każdej podstronie serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła, dostarczania użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

 

3. W ramach serwisu internetowego silobale.pl możemy stosować następujące rodzaje plików cookies: "niezbędne" pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach serwisu internetowego, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach serwisu, pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach serwisu, pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych serwisu, "funkcjonalne" pliki cookies, umożliwiające "zapamiętanie" wybranych przez użytkownika ustawień i personalizację interfejsu użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp., "reklamowe" pliki cookies, umożliwiające dostarczanie użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań. 

 

4. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym użytkownika. Użytkownicy serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu użytkownika serwisu internetowego. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Niedokonanie zmiany ustawień w zakresie cookies oznacza, że będą one zamieszczone w urządzeniu końcowym użytkownika, a tym samym będziemy przechowywać informacje w urządzeniu końcowym użytkownika i uzyskiwać dostęp do tych informacji.

 

5. Wyłączenie stosowania cookies może spowodować utrudnienia korzystanie z niektórych usług w ramach naszych serwisów internetowych, w szczególności wymagających logowania. Wyłączenie opcji przyjmowania cookies nie powoduje natomiast braku możliwości czytania lub oglądania treści zamieszczanych w serwisie internetowym silobale.pl z zastrzeżeniem tych, do których dostęp wymaga logowania.

 

6. Pliki cookies mogą być zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu internetowego silobale.pl, a następnie wykorzystywane przez współpracujących z serwisem reklamodawców, firmy badawcze oraz dostawców aplikacji multimedialnych.