WARTO ZAPOZNAĆ SIĘ Z TREŚCIĄ PODRĘZCNIKA PRZED ROZPOCZĘCIEM PLANOWANIA ZAPASÓW PASZ NA ZIMĘ, ABY BYDŁO MIAŁO TAK WATROŚCIOWĄ PASZĘ JAK W CZASIE SKARMIANIA LATEM!
DLACZEGO LEPIEJ WYBRAĆ KISZONKĘ W DUŻYCH BELACH?
Wytwarzanie kiszonki ma na celu zabezpieczenie i przechowywanie substancji odżywczych w zielonce dzięki bakteriom kwasu mlekowego, które ...
UTRZYMANIE GLEBY DO WYTWARZANIA KISZONKI
Dwa główne czynniki, które maja wpływ na fermentację kiszonki, to zanieczyszczenie gleby i stosowanie nawozów. Niewłaściwe utrzymywanie gleby i ...
KOSZENIE DO WYTWARZANIA KISZONKI W BELACH
Dobór momentu koszenia jest jedną najważniejszych decyzji, którą należy podjąć. Czas koszenia kiszonki oraz uzyskanie optymalnego plonu ...
FORMOWANIE BEL I OWIJANIE ZIELONKI
Prostym do osiągnięcia a jednocześnie istotnym celem przy wytwarzaniu kiszonki w belach jest wytworzenie warunków beztlenowych w beli po owinięciu, które utrzymują się ...
WYTWARZANIE KISZONKI Z DRUGIEGO POKOSU
Podobnie jak w innych dziedzinach, najlepsze wyniki produkcji kiszonki z drugiego pokosu można uzyskać przestrzegając kilku głównych praktycznych porad. ....
POSTĘPOWANIE Z KISZONKĄ W DUŻYCH BELACH I JEJ PRZECHOWYWANIE
Podstawowym celem przy wytwarzaniu kiszonki w belach jest wytworzenie warunków beztlenowych w beli po owinięciu, które utrzymują się do spasania. Właściwe ...
11 ZALECEŃ DLA PRODUCENTÓW KISZONKI
Istnieje kilka zasad, którymi należy się kierować aby uzyskać wysokogatunkową kiszonkę. Niezależnie od tego czy zależy nam na wysokiej wydajności bydła mlecznego, ...
DLACZEGO WARTO STOSOWAĆ DODATKI DO KISZONKI?
Poniższy poradnik stanowi niezależne źródło wiedzy na temat rodzajów dodatków oraz ich stosowania w celu osiągnięcia najlepszej jakości belowanej kiszonki....
OWIJANIE BELI – ILE WARSTW FOLII?
Jednym z najważniejszych czynników pry produkcji kiszonki jest ilość warstw folii użytych do owijania balotów. Zastosowanie wielu warstw folii tworzy lepsza barierę ochronną ...
OWIJANIE BELI: PRZYGOTOWANIA I TESTY
Z badań wynika, ze cztery warstwy folii stanowią optymalna ochronę przed dostępem tlenku do kiszonki. Natomiast zastosowanie sześciu warstw daje maksymalną szczelność i
ROŚLINY MOTYLKOWE JAKO UPRAWY POD KISZONKĘ
Pasza zakiszana w belach może powstać z wielu gatunków roślin. Ważne jest aby pamiętać, że różne rodzaje kiszonki wymagają innych procedur przygotowania. Rośliny ...
ZAKISZANIE ROŚLIN MOTYLKOWYCH W BELE
Motylkowe to Grupa roślin paszowych, które posiadają znacznie większy procent białka niż inne rośliny popularnie wykorzystywane jako kiszonka – trawy czy zboża. To sprawia ...
MINIMALIZACJA STRAT W PRODUKCJI KISZONKI
Straty suchej masy SM pomiędzy pokosami a zimowym skarmianiem to główny problem, z którym muszą zmierzyć się rolnicy korzystający z pasz zakiszanych w belach. Pewien ...
ELIMINOWANIE PLEŚNI Z PASZY ZAKISZANEJ W BELACH
Jest wiele czynników, które wpływają na jakość kiszonki. Najczęściej rolnicy oceniają paszę po: zapachu, kolorze, stopniu rozdrobnienia. Kolejnym ważnym znakiem jest ...
ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY !!!